Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

ΠΩΣ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ


Δεκάδες έτη άναρχης ανθρώπινης βιομηχανικής δραστηριότητας. Σήμερα είμαστε στην αρχή μιας αλυσίδας συνεπειών, οι οποίες προβλέπεται να  εκτυλιχθούν σε βάθος χρόνου συμπαρασύροντας όλα τα μέλη του ανθρώπινου είδους ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, κοινωνική τάξη ή μορφωτικό επίπεδο. Πολλά νοσήματα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα έτη εάν δεν ληφθούν από τα κράτη σοβαρά μέτρα ελέγχου της κλιματικής αλλαγής.  Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν μόνο παγκόσμιο χαρακτήρα, αλλά αποτελούν βασικό λόγο μείωσης της ποιότητας της ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους ταξιδιώτες. Στο παρόν άρθρο εκτίθενται πέντε από τις πιο σημαντικές καταγεγραμμένες βλαπτικές επιδράσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στο σώμα.
1.     Αυξάνεται ο κίνδυνος αλλεργιών, καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευνοούν την διασπορά σκόνης αλλεργιογόνων, σπόρων μούχλας που πυροδοτούν εύκολα αλλεργικές αντιδράσεις.  Λεπτά σωματίδια, ρύποι και χημικές ουσίες  μετακινούνται μαζικά μέσω του αέρα από το χώμα σε μεγάλες αποστάσεις με αποτέλεσμα να ερεθίζουν και να δρουν τοξικά σε πνεύμονες και αεραγωγούς. Άλλοι αερομεταφερόμενοι ρύποι προσκολλώνται στα αγγεία παρουσιάζοντας τοξική δράση ανάλογη του καπνίσματος προδιαθέτοντας σε αγγειακές βλάβες, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια.  Μέτρα ατομικής προστασίας: Δώστε προσοχή στις μετρήσεις των ρύπων  και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους κατά την διάρκεια ημερών με αυξημένη δραστηριότητα ανέμου ή με αυξημένη συγκέντρωση ρύπων. Να είστε σε επιφυλακή και να μην αμελείτε την ιατρική σας εξέταση εάν εμφανίσετε  αναπνευστικά ή αλλεργικά συμπτώματα.
2.     Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω της μείωσης του όζοντος της ατμόσφαιρας και ο κίνδυνος θερμοπληξίας λόγω αύξησης του ετήσιου αριθμού των παγκόσμιων ημερών καύσωνα. Μέτρα ατομικής προστασίας: Να έχετε επαρκή αντηλιακή προστασία, να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Να μεριμνάτε για την επαρκή σας ενυδάτωση. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, μην αμελήσετε την άμεση ιατρική εξέταση.
3.     Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων θανατηφόρων επιδημιών. Οι μεταβολές στην θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην αλμυρότητα και στη στάθμη της θάλασσας, αλλάζουν την επιδημιολογία των μικροβίων και των ιών που επικρατούν στην θάλασσα. Περισσότερο μελετημένα είναι τα βακτήρια Vibrio, τα οποία μεταφέρονται σε θαλάσσια ζώα και από αυτά στον άνθρωπο. Στην ξηρά οι αλλαγές στη θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην υγρασία, και άλλες καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με τσιμπούρια ή έντομα όπως είναι  η ελονοσία , ο δάγκειος πυρετός  ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, η νόσος Lyme. Η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ευνοεί την ανάπτυξη ιών και μικροβίων σε τρόφιμα που παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα. Μέτρα ατομικής προστασίας: Τηρήστε σχολαστικά μέτρα ατομικής υγιεινής κατά την Παρασκευή και βρώση τροφίμων όπως το σχολαστικό πλύσιμο χεριών και πρώτων υλών διατροφής, το καλό μαγείρεμα των τροφίμων, τη σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και  προστατευτικό ρουχισμό κατά των εντόμων. Απομακρύνετε εστίες με λιμνάζον ύδωρ, κουρέψτε επαρκώς το γρασίδι, αποφύγετε να μετακινείστε μετά το σούρουπο.
4.     Αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Ακόμα και σχετικά μικρές μεταβολές στη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ακραία γεγονότα, όπως πυρκαγιές, τυφώνες ή πλημμύρες. Μέτρα ατομικής προστασίας:  Να είστε προετοιμασμένοι για τέτοια ακραία γεγονότα. Βεβαιωθείτε ότι οι κατοικίες σας είναι εφοδιασμένες με αναλώσιμα έκτακτης ανάγκης και παρακολουθήστε εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης έκτακτων γεγονότων. Μεριμνήστε για την ασφάλεια της οικίας και της γειτονιάς σας και   διαμορφώστε σχέδιο ταχείας εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης.
5.     Aυξάνονται οι κίνδυνοι της παγκόσμιας μόλυνσης και των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν.  Η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων λιπασμάτων στην γεωργία, χημικών και εντομοαπωθητικών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, αυξάνει τη συνολική ποσότητα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Πολλές από τις ουσίες αυτές ενδέχεται να έχουν καρκινογενετική δράση ενώ άλλες δρουν ως μεταβολικοί και ενδοκρινικοί διαταράκτες που μειώνουν την ανθρώπινη γονιμότητα ή προδιαθέτουν στην εμφάνιση διαβήτη. Μέτρα ατομικής προστασίας:  Κάνετε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε την χρήση χημικών ουσιών και την ρύπανση του περιβάλλοντος.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770

O ηλεκτρονικός τόπος, οι ιστοσελίδες και τα κανάλια του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.