1. Τι είναι ο δάγκειος πυρετός;
Ο δάγκειος πυρετός είναι ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς του δάγκειου πυρετού (DENV 1, 2 DENV, DENV 3, ή DENV 4).Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Παρά το γεγονός ότι το κουνούπι Aedes albopictus ευθύνεται για σημαντικό αριθμό κρουσμάτων της νόσου, το κουνούπι Aedes aegypti είναι ο πιο σημαντικός φορέας των ιών του δάγκειου πυρετού.
2. Τι είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (DHF);
Ο DHF είναι μια πιο σοβαρή μορφή του δάγκειου πυρετού. Προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν τη συνήθη μορφή του δάγκειου πυρετού. Με καλή ιατρική διαχείριση, η θνησιμότητα λόγω DHF είναι μικρότερη από 1%.
3. Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Στη συνήθη μορφή εμφανίζεται υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, έντονος πόνος πίσω από τα μάτια, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκός και οστικός πόνος, εξάνθημα, ήπια αιμορραγική τάση.
Ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (DHF) χαρακτηρίζεται από πυρετό που διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες, με γενικά σημεία και συμπτώματα όμοια με τη συνήθη μορφή του δάγκειου πυρετού. Ωστόσο ο ασθενής με DHF έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και αιμορραγίες σε διάφορες εστίες του σώματος που μπορεί να απειλήσουν την ζωή. Μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, το άτομο μπορεί να έχει είτε τα συμπτώματα της συνήθους μορφής του δάγκειου πυρετού ή DHF ή μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα.
4. Πού υπάρχει δάγκειος πυρετός σήμερα;
Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού συμβαίνουν κυρίως σε περιοχές της γης όπου ζουν τα κυρίως υπεύθυνα κουνούπια.
Οι περιοχές αυτές εκτίθενται στον χάρτη του δάγκειου πυρετού από την παγκόσμια οργάνωση υγείας (http://www.who.int/csr/disease/dengue/impact/en/).
Ο δάγκειος πυρετός προκαλούσε πριν το 1990 επιδημίες στην Ελλάδα και σήμερα αποτελεί μαζί με την ελονοσία τις δύο κύριες παγκόσμιες απειλές των κουνουπιών. Στην εικόνα βλέπετε τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου το 2008 στον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι η νόσος έχει ελεγχθεί στην Ελλάδα, η εκτεταμένη διασπορά της νόσου στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές αλλαγές και τα υψηλά ποσοστά μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες αυτές δημιουργεί φόβους επανεμφάνισης αρκετών κρουσμάτων στο μέλλον.
5. Ποια τα μέτρα πρόληψης;
Το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές μολυσμένες με Ae. aegypti είναι να απομακρύνουν τεχνητές δεξαμενές που συγκρατούν το νερό ή χώρους συλλογής νερού, όπου το κουνούπι γεννά τα αυγά του. Η ορθή εφαρμογή εντομοαπωθητικών (π.χ. 30% DEET στο εκτεθειμένο δέρμα και τα είδη ένδυσης) μειώνει τον κίνδυνο τσιμπημάτων. Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους διεθνείς ταξιδιώτες είναι μικρός. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αν η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη ή εάν ο ταξιδιώτης επισκέπτεται κατοικίες χωρίς κλιματισμό και αντικουνουπική προφύλαξη.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ